Tarinoita Säämingistä

Tälle sivulle tarkoitetut jutut lähetetään sähköpostitse osoitteeseen.

saaminkiseura@gmail.com

TÄÄLTÄ OLEN KOTOISIN

Vanhan savusaunan löylyveden tuottama lämpö kietoo viipyilevään hoivaansa. Samaan tapaan kuin vuosikymmeniä sitten omassa lapsuudessa ja nuoruudessa. Ilta-aurinko paistaa ikkunan ruuduista, joita savu on harmaannuttanut. Isoisäni tämän rakensi joskus 1890-luvulla. Oma isäni syntyi tässä saunassa 113 vuotta sitten. Tuolla kivisen uunin yläpuolella katossa lienee uudempien kerrosten sisällä nokea vielä noiltakin ajoilta.

Tässä pihapiirissä elin elämäni kymmenen ensimmäistä vuotta, täällä Pihlajaveden saariston vesien keskellä. Sitten oli lähtö Savonlinnaan oppikouluun, ja sen jälkeen vielä isompien kivitalojen kaupunkeihin. Onneksi pihapiiristä on vielä moni rakennus jäljellä, kuten tämä sauna. Vaikka niin moni asia on toisin ja edes kohtuullinen kunnossapitäminen työlästä, tämä maisema tuntuu merkitykselliseltä.

Täältä kai olen kotoisin – ja iloitsen, että olen!

Mitähän ne muut Säämingin saaristossa eläneet kokivat, ja mitä muistoistaan kertovat?

Haluan kuulla ja ymmärtää heitä. Ja kertoa historiantutkimuksen avulla, mihin heidän tarinansa liittyvätkään. Vai opiskelinko historiaa ja kerronko sitä vain, jotta ymmärtäisin itseäni ja itselle tärkeitä merkityksiä? Omaa mielenmaisemaani, pihapiirini maisemaa, Pihlajaveden vesien rantamaisemaa? Jotakin siitä, mikä oli tärkeää myös isälleni ja isoisälleni!

-Tapani Innanen