Arkisto

MINUN SÄÄMINKINI - ILTAPÄIVÄKAHVIT 16.9. 2019

Tilaisuuden aluksi esittäytyi juuri valittu Vesj'kansa- hankkeen hanketyöntekijä Kira Boesen- Muhonen.

Maire Makkonen lausui Lassi Nummen runon "sanoja vapaudesta".

Minun Sääminkini iltapäiväkahvit kokosi Säämingin seurakuntatalolle hienosti nelisenkymmentä (40) henkilöä kuuntelemaan emerituskirkkoherra Jorma Marjokorven alustusta. Hän piti mielenkiintoisella tavalla alustuksen aiheesta: "Säämingin kinkerit 1920-luvulta lähtien". Alustuksen jälkeen virisi vilkas keskustelu asian tiimoilta.

Seuraava Minun Sääminkini - tapahtuma on iltakahvit maanantaina 18.11. kello 18. Silloin alustajaksi saapuu Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen.

MINUN SÄÄMINKINI - ILTAKAHVIT MAANANTAINA 18.11. 2019

Minun Sääminkini iltakahvitilaisuudessa alustajana oli Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen.

Hän kertoi suhteestaan Sääminkiin otsakkeella " Sääminki jäi sydämeen".

Säämingin seurakuntatalon saliin saapui lähes salin täydeltä kuulemaan Elliä, joka kertoi varsin elävästi ja seikkaperäisesti sekä mielenkiintoisella tavalla aiheesta. Tilaisuuteen osallistujat palkitsivat hänet raikuvilla aploodeilla ja esitelmän jälkeen kysymyksillä ja kommenteilla.

Ellin tarina kuvina tästä.

Itä-Savon juttu Ellistä tästä.

JOULUPUUROJUHLA

Sääminki- seura ry:n järjestämä Joulupuurojuhla kokosi väkeä Säämingin seurakuntalolle jouluisiin tunnelmiin.

Joulupuuron ja torttukahvien lisäksi saatiin nauttia runsaasta ohjelmatarjonnasta.

Mertalan koulun 6E-luokka esitti tiernahenkilöiden esityksen, Sinikka Taskinen säesti, laulatti ja nauratti. Pekka ja Hilkka Turtiainen esitti kappaleen Tonttu, Maire Makkonen lausui runon Papukaija ja Joulupukki, pukin kuunnellessa vieressä edesottamuksiaan. Savonlinnan mieskuoron Sääminki- seuran duo Risto Sairanen ja Asko Muhonen tunnelmoivat jouluisin sävelmin. Joulupukki jakoi täydestä lahjasäkistään lahjoja juhlaan osalllistuneelle väelle. Siitä se koostui tunnelmallinenjouluisen lämmin ja koskettava Joulupuurojuhla.

Vesj´kansa PILKKITAPAHTUMA 22.2.2020 klo 10-14 - LÄMPIMÄSTI TERVETULOA

MINUN SÄÄMINKINI - ILTAPÄIVÄKAHVIT 20.1. 2020

Minun Sääminkini- iltapäiväkahveilla päivän teemana oli TALVISOTA 80-vuotta.

Tilaisuuden aluksi Sääminki- seuran hallituksen jäsen Maire Makkonen lausui perinteiseen tapaan aiheeseen liittyvän runon. Tällä kertaa kuultiin Yrjö Jylhän " Uutta lunta"

Aiheesta alusti seikkaperäisesti asiantuntijana Jukka Torvelainen.

Tilaisuus kiinnosti noin kolmeakymmentä henkilöä, jotka saivat nauttia Hilkka Turtiaisen erinomaisista pullista.

Seuraava Minun Sääminkini ILTAKAHVIT juodaan maanantaina 23.3. 2020 klo 18.00

Elsa Tuuliluoto ja Ari Pietikäinen

ESIMERKKI 2019 - Huomionosoitus

 

ESIMERKKI 2019 on Sääminki- seura ry:n huomionosoitus henkilölle/ henkilöille tai yhdistykselle, joka/jotka ovat omalla konkreettisella toiminnallaan olleet antamassa esimerkkiä meille muille kuntalaisille.

Sääminki- seura ry luovutti huomionosoituksensa maanantaina 30.12. 2019 Elsa Tuuliluodolle ja Ari Pietikäiselle. He molemmat ovat tuttu näky päivittäin tai paremminkin anivarhain aamuisin kadun varsilla ja teiden pientareilla, keräten pulloja, tölkkejä,purnukoita sekä roskia, jotka on heitetty luontoon.

He tekevät päivittäin konkreettisia ympäristötekoja, joista me kaikki voimme ottaa onkeemme.

Huomionosoituksena Sääminki- seura ry luovutti molemmille Savonlinnan Citymarketin PIRKKA- tuotekassin

TILAISUUS SIIRRETTY !!

 

 

MINUN SÄÄMINKINI - ILTAKAHVIT

Tilaisuus on avoin kaikille!

 

Säämingin seurakuntatalossa, Sääminginkatu 4.
Illan aiheena Vesj'kansan yhteislaulutilaisuus, jossa vetäjänä on trubaduuri Matti Muhonen.

 

 

KOSOLAN IKÄÄNTYVIEN KERHO KOKOONTUU KERRAN KUUSSA

Sääminki- seura ry:n puheenjohtaja sai kunnian vierailla Kosolan ikääntyvien kerhon kokoontumisessa kertomassa yhdistyksestä ja Vesj'kansa hankkeesta, jotka kiinnostivat kerholaisia. Vilkas keskustelu ja mieleenpainuvat tarinat Säämngin ajoilta pulppusi kerholaisten toimesta. Tällaista yhteisöllistä toimintaa pitäisi olla ympäri Savonlinnan seutua. Esimerkillistä toimintaa.

Sääminki- seura ry on saanut tavaramerkin Vesj'kansa nimelle.

Katso alla olevista kuvista tuotteet, jota tavaramerkkiasetus koskee.

Klikkaa kuvia suuremmaksi.

Marko Ruuskanen

VUODEN ESIMERKKI

 

Sääminki- seura ry nimeää vuosittain VUODEN ESIMERKIN meille kaikille.

Vuoden 2020 esimerkkihenkilöksi on nimetty Savonlinnan seurakunnan Marko Ruuskanen.

Perusteluinaan Sääminki- seura on maininnut Markon työn meille sääminkiläisille tärkeän Kirkkoniemen tapulin ja hautuumaan hoitaminen ja kunnostaminen jopa paremmin kuin hänen oma piha-alueensa, kuten Marko itse sen mainitsee.

Lisäksi Markon esimerkillinen tapa hoitaa työnsä ja olla sitoutunut siihen niin, että hän on ITE- taiteilijana ilostuttanut meitä kaikkia linnunpöntöillään ja maalauksillaan.

Markolle luovutettiin Citymarketin lahjoittama Pirkka- tuotekassi.

YHDISTYKSEN SYYSKOKOUS MAANANTAINA 28.10. 2019 KELLO 18.00 JÄRJESTÖTALO KOLOMONEN.

 

Sääminki-seura ry:n syyskokous pidettiin maanantaina 28.10. 2019 järjestötalo Kolomosen neuvotteluhuoneessa. Paikalla kokouksessa oli parikymmentä yhdistyksen jäsentä.

Puheenjohtajana valittiin jatkamaan Jukka Nokelainen.

Hallituksen jäseniksi valittiin: Pekka Turtiainen, Maire Makkonen, Anita Piikkilä, Kari Leinonen, Ilpo Kiema ja Veikko Mikkonen.

Hallituksen varajäseniksi valittiin: Vesa Luukkonen, Aila Korhonen, Jukka Kokkonen ja Raili Häkkinen ( varajäsenet osallistuvat aktiivisesti hallitustyöhön).

Toiminnantarkastajaksi valittiin Jorma Marjokorpi ja hänen varalleen Ilmari Kosonen.

Jäsenmaksut on 2020 henkilöjäsen 20 €, yhdistys 50 € , yritys 100 € sekä uutena perhejäsenmaksu samassa taloudessa asuvilta 30 €. Ainaisjäsenmaksu on kymmenen (10) vuoden jäsenmaksun suorittaminen.

Toimintasuunnitelma 2020 luettavissa tästä.

KOLMAS KAUPUNKIVENE - SÄÄMINKI 3

 

Savonlinnan kaupungin kumppanuuspöytä on myöntänyt 1000 €:n avustuksen kolmannen kaupunkiveneen hankintaan. Avustus kattaa puolet veneen ja varusteiden hankintakustannuksista.

Perusteluina avustukselle on ollut kuntalaisilta ja matkailijoilta saatu hyvä palaute sekä se, että kahdelle veneelle on ollut enemmän kysyntää kuin on ollut tarjota vapaita aikoja. Tämä palvelu on ilmainen, joka mahdollistaa veneiden käytön kaikille osallistua ja kokea vesielämys Saimaan helmessä - Savonlinnassa.

 

MINUN SÄÄMINKINI - ILTAPÄIVÄKAHVIT

Maanantaina 27.9. 2021 kello 13.30 pääkirjasto Joeli, Miitti- sali.

Iltapäiväkahvien alustajana Helsingin yliopiston dosentti Tapani Innanen, aiheenaan

" Milloin vesi lakkasi yhdistämästä vesj'kansan väkeä- vai lakkasiko se?"

Kahvitarjoilun varaamiseksi ilmoitatko tulostasi tästä?

 

 

Kolmisenkymmnetä henkilöä kuunteli ja keskusteli teknisenjohtajan Kari Tikkasen alustuksen pohjalta.

MINUN SÄÄMINKINI - Iltapäiväkahvit 28.1. 2019

Minun Sääminkini- lltapäiväkahvit kokosi kolmisenkymmentä henkilöä rapsakkaassa pakkassäässä Säämingin seurakuntalolle. Pakkasta pelkäämättömiä ihmisiä osallistui aina Vuoriniemeä, Saukonsaarta ja Kiviapajaa myöten.

Savonlinnan kaupungin tekninenjohtaja Kari Tikkanen alusti keskustelutilaisuutta, kertomalla kaupungin haasteista väestömuuton lue;OKL:n lakkauttamisen vuoksi, negatiivisesta julkisuuskuvasta sekä mahdollisuuksista joita kaupungillamme on.

Keskustelu rönsyili ympärivuotisesta vapaa-ajanasunnoista, matkailun kehittämiseen sekä yrittäjyyden tärkeyteen kotiseutumme tulevaisuudenkuvassa. Koska oltiin vesj'kansan tilaisuudessa myös norppa sai sille kuuluvan osansa, pääsääntöisesti positiivisessa hengessä.

Keskustelun yhteenvetona voidaan todeta, että Sääminki- Seuralla on tärkeä rooli tuoda julki Säämingin historiaa nykypäättäjille, taltioida vanhojen sääminkiläisten tarinoita sekä kantaa huolta yhä vanhenevan väestön pärjäämisestä haja-asutusalueilla, omassa kotonaan.

Ensimmäinen iltapäiväkahvitilaisuus toi esiin, että tarvetta vastaavanlaiselle on. Tilaisuuteen varattu 1,5 tuntia ei riittänyt alkuunkaan, paljon jäi vielä keskusteltavaa myös seuraaviin iltapäiväkahviin, joihin pitänee varata aikaa ainakin pari tuntia.

Seuraava Minun Sääminkini iltapäiväkahvitilaisuus on maanantaina 18.3. klo 13.30. 

Minun Sääminkini iltapäiväkahvitilaisuuden osallistujia. Tilaisuuden alustaja Ilmari Kosonen kuvassa vasemmalla

 

MINUN SÄÄMINKINI - ILTAPÄIVÄKAHVIT

Tilaisuus pidettiin maanantaina 18.3. 2019 Säämingin seurakuntatalolla. Tilaisuuteen oli kyliltä saapunut loskaisesta kelistä huolimatta kolmattakymmentä henkilöä.

Tilaisuuden alustajana toimi Sääminki- Seura ry:n jäsen metsänhoitaja Ilmari Kosonen, jonka aiheena oli: paluu kotikylän koulupolulle.

Ilmari kertoi suunnitelmasta järjestää elokuun ensimmäisenä viikonloppuna retki kotikylän Kaartilan koululle. Yhtenä lähtöpaikkana Tanhuvaaran urheiluopisto.

Ilmarin värikäs historiapitoinen alustus herätti vilkasta keskustelua kylistä ja kuultiin värikkäitä ja vaiherikkaita tapahtumia Säämingin kyliltä.

Sääminki- Seuralle esitettiin aloite, jossa järjestettäisiin retkiä Säämingin alueelle mm. Vuoriniemelle. Samoin keskusteltiin kyläkävelyjen järjestämisestä eri kyläkulmille.

Perinteiseen tapaan Sääminki- Seura ry:n hallituksen jäsen Maire Makkonen lausui tilaisuudessa kaksi  Aili Hakkaraisen runoa.

Seuraava Minun Sääminkini- iltapäiväkahvitilaisuus on maanantaina 20.5. kello 13.30, tilaisuuden alustaa laivuri Kari Leinonen, joka kertoo sisälaivaliikenteen historiasta värikkäine persoonineen.

 

 

Minun Sääminkini - iltapäiväkahvit maanantaina 20.5. Säämingin seurakuntatalo.
Kari Leinonen alusti keskustelua aiheesta: Laivaliikenne ennen ja nyt.
Kahvin ja herkullisen raparperipiirakan jälkeen ennen alustusta Maire Makkonen lausui runon "kevätyö", hän oli myös paistanut tuon herkullisen raparperipiirakan.
Seuraava Minun Sääminkini- iltapäiväkahvit 16.9., jolloin Jorma Marjokorpi alustaa aiheesta : kinkerit Säämingissä.

Varapuheenjohtaja Pekka Turtiainen luovuttaa risteilylipun tietovisan voittajalle Eeva Tolvaselle.

Sääminki- seura ry esittäytymässä Kirkkoniemen kellotapulissa lauantaina 20.7.

Sääminki- seura ry esittäytyi Laitaatsillan kyläyhdistys ry;n järjestämän Kirkkoniemen kellotapulin popup kahvilan yhteydessä lauantaina 20.7.

Sääminki- seuran edustajina olivat varapuheenjohtaja Pekka Turtiainen sekä hallituksen jäsen Vesa Luukkonen, jotka ovat armoitettuja Säämingin historian tuntijoita.

Sääminki-seura esitteli historiansa lisäksi Sinisen Saimaan Sääminki risteilyä, jäsenesitteitä sekä Säämingin isännänviiriä.

Lisäksi järjestettiin tietovisa, jossa kysyttiin Säämingin ja Kirkkoniemen historiaan oleellisesti kuuluvien kellokivien merkitystä.

Oikein vastanneiden kesken arvottiin Sinisen Saimaan Sääminki- risteily, jonka voitti Eeva Tolvanen Laitaatsillasta.

Tiedätkö Sinä mikä merkitys oli Säämingin ja  Kirkkoniemen historiaan oleellisesti kuuluvilla kellokivillä?

Voit antaa oman vastauksesi alla olevassa vastauskupongissa 30.7. mennessä.

Oikein vastanneiden kesken arvomme kirjailija Vesa Luukkosen uusimman teoksen "Linnaa rakentamassa"

RISTEILYVARAUKSET

Kellokivi on Kuussalmessa Pihlajaniemen rannan puolella.

TIETOVISAN VASTAUS JA PALKINNON VOITTAJA

 

Kirkkoniemen kellokivi

Hautaaminen kesäaikaan tapahtui kolmannen kirkon aikana perinnetiedon mukaan seuraavasti:

Tapa on ollut todennäköisesti käytössä jo ensimmäisen ja toisen kirkon aikana.

Mikäli kirkkoveneessä oli vainaja lähestyttäessä Kirkkoniemeä sekä Haukiveden että Pihlajaveden suunnasta ja tultaessa lähivesille, kierrettiin merkkiluodon (= kellokivi) kohdalle ja saattovene kääntyi poikittain antaen siten merkin kellojen soitolle, näin kunnioitettiin lähestyvää saattoväkeä saattosoitolla.

Lähde: Menneisyydestä kantautuvat sanat. Säämingin seurakunta 500 vuotta.

 

Oikein tai oikeiksi vastauksiksi tulkittujen kesken arvottiin Vesa Luukkosen teos "Linnaa rakentamassa". Arvonnan voittaja on Asko Koukkari. Sääminki- seura ry onnittelee.

Iloisella ilmeellä, rennolla asenteella.
Kauniit maisemat ja loistava risteilysää.
Takakannella kuulumisia vaihtamassa.

Sinisen Saimaan Sääminki - risteily 10.8. 2019

 

Sinisen Saimaan Sääminki- risteily Pihlajavedelle purjehdittiin S/S Paul Wahlilla lauantaina 10.8. 2019 ihanassa ja lämpimässä elokuun auringonpaisteessa.

Risteilylle osallistui lähes 80 henkilöä, jotka nauttivat silminnähden upeista Säämingin vesj'kansan tyysijan maisemista jylhine vuorineen ja laakeine luotoineen.

Norpanbongauskisassa ihmiset tähyilivät luodoille ja rannoille odottavina ja jännittyneinä, ihaillen samalla Pihlajaveden kaunista luontoa. Kisa ei tällä kertaa tuottanut tulosta ja niinpä kilpailun palkinnoksi varattu Itä-Savon luonnnosuojeluyhdistyksen lahjoittama Norppapyyhe lisättiin muiden arpajais-palkintojen joukkoon, jotka arvottiin risteilykortin numeroinnin mukaan. Arvonnan suoritti laivan kapteeni, Sääminki- seuran hallituksen jäsen Kari Leinonen.

Risteilylle osallistuneet henkilöt antoivat erinomaista palautetta risteilyn järjestelyistä. Maittava lohisoppa lisukkeineen ja Laura Vartion haitarimusiikki kruunasi kaiken. Risteilylle toivottiin jatkoa tulevana kesänä niin, että se kestäisi koko päivän neljän tunnin sijasta.

Sääminki- seura ry suorittaa palautekyselyn risteilystä ja kysyy samalla risteilyyn osallistuneilta henkilöiltä ajatuksia ja toiveita tulevan kesän risteilyyn tai muuhun yhteiseen yhdistyksen toimintaan.

Sääminki- seura ry kiittää risteilyyn osallistuneita henkilöitä sekä VipCruise Oy:tä erinomaisesta palvelusta.

Kirjailija Vesa Luukkonen pitämässä alustusta syyskokouksen päätteeksi.

Sääminki- Seura ry SYYSKOKOUS lauantaina 27.10. 2018 Säämingin seurakuntatalossa.

 

Sääminki- Seura ry:n syyskokoukseen osallistui 15 yhdistyksen jäsentä.

Puhetta kokouksessa johti Antti Leskinen.

Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat. Toimintasuunnitelma vuodelle 2019 on luettavissa tästä. Hallitus vuodelle 2019 luettavissa tästä.

Kokouksen lopuksi kirjailija Vesa Luukkonen piti alustuksen aiheesta:

Pieni kuvaus laista ja oikeudesta Ruotsin itämaassa ja Säämingissä 1400-1700 luvuilla.

 

 

Perustavan kokouksen osanottajia.
Perustavan kokouksen osallistujat ryhmäkuvassa. Kuvan ottaja Ilmari Kosonen

ON ELVYTETTY UUDELLEEN TOIMIMAAN !

 

Säämingin pitäjän historia juontaa aina 1500 luvun alkupuolelle, jolloin pitäjä lohkaistiin ”liian isoksi” paisuneesta Juvasta. Pahimmillaan Sääminki on jopa halkaistu valtakunnan rajalla, mutta silti sääminkiläisyys on ollut niin vahva side, että edes Ruotsin ja Venäjän raja ei ole tuota yhteenkuuluvuutta rikkonut.
Nyt Sääminki-nimi on taas ”herännyt vahvempaan eloon”, kun yhdeksi Savonlinnan kaupungin lähidemokratia-alueen nimeksi on otettu Sääminki. Mutta itse Säämingin pitäjä on ollut tätä lähidemokratia-aluetta laajempi niin maantieteellisesti kuin asukasluvultaankin. Kuntaliitoksen aikaan 1973 Säämingissä oli noin 12 000 asukasta.
 

PERUSTAVAT KOKOUKSET

Alkuperäinen yhdistys on perustettu 21.9.1958 Säämingin kunnantalolla, Sääminginkatu 2. Ensimmäinen puheenjohtaja oli kunnallisneuvos, kansanedustaja Toivo Halonen.

Sääminki-Seuran perustamiskokous pidettiin 17.5. 2018 Säämingin seurakunta-talossa, Sääminginkatu 4.Uuden hallituksen kokoonpano.

 

TOIMINNAN TARKOITUS

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia ennen kuntaliitosta olleen Säämingin pitäjän alueen ihmisten ja yhteisöjen puolestapuhujana sekä edistää  henkistä ja aineellista kehitystä, tutkia ja suojella Säämingin pitäjän historiallisia muistoja, luonnonkauneutta ja kansan kulttuuriperinteitä sekä herättää rakkautta kotikaupunkiin ja sen asukkaisiin.

 

 

 

Juhlaväki kuuntelee hartaasti kanteletaiteilija Pekka Hujun kanteleversiota Saimaan valssista

                         TUPA TÄYNNÄ !

Yli sata henkilöä juhlisti Sääminki- Seuran 60- vuotisjuhlaa perjantaina 21.9. 2018 Säämingin seurakuntatalolla.

Kuvakavalkaadin ja juhlapuheet  juhlasta pääset katsomaan ja lukemaan tästä.

Elli Aaltosen tarina "Sääminki jäi sydämeeni" kuvina.

Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Vesj´kansa PILKKITAPAHTUMA 22.2.2020 klo 10-14 - LÄMPIMÄSTI TERVETULOA

VESJ'KANSAN RISTEILYPÄIVÄ

Lauantaina 14.8. 2021

OHJELMA

Klo 12.00 Lähtö Satamasta s/s Saaristolla.

Klo 13.30 Rantautuminen Laukansaareen Höyrypursiseuran tukikohtaan.

- Ruokailu - Sauli Kekin lohisoppaa lisukkeineen.

- Ohjelmaa

Klo 15.00 Lähtö Laukansaaresta Satamaan

Risteilylle on paikkoja rajattu määrä, täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Laskun risteilyn varanneille lähetämme 26.7. 2021, jolloin risteilyn järjestäminen on varmistunut, ottaen huomioon koronavirustilanteen.

Risteilypäivän hinta 45 € ( Sääminki- seura ry:n jäsenet 40 €)

Sisältää: Risteilyn, ruokailun, ohjelman ja Sääminki pinssin.

TERVETULOA RISTEILYLLE

Järvi- Suomen kylät ry;n puheenjohtajan Anne Käyhkön Itä-Savon haastattelu tästä.

Savonlinnan kumppanuuspöydän (4.4. 2019) Säämingin alueen lehtiuutinen tästä.

Kirkkoniemen kellotornin Pop-Up kahvila.

Lue juttu Itä-Savosta tästä.

Elli Aaltonen kertoo Sääminki suhteestaan maanantaina 18.11. kello 18.00 Säämingin seurakuntatalossa.

Itä-Savon juttu tästä.

Palautetta lehtikirjoituksesta tästä.

Kuulumisia Kallislahdesta tästä.

Kirjailija, toimittaja

PIETARI HANNIKAINEN

Kira Boesen-Muhonen

Sääminki- seuran hallitus on kokouksessaan 16.9. 2019 valinnut Vesj'kansa-hankkeen vetäjäksi Kira Boesen- Muhosen.

Kira on aloittanut hanketyöntekijän tehtävät 17.9. 2019