Vesj'kansa-hanke

Vesj´kansa PILKKITAPAHTUMA 22.2.2020 klo 10-14 - LÄMPIMÄSTI TERVETULOA

Vesj´kansan henkireiät ovat maksuttomia työpajoja, joihin voit osallistua ilmoittautumalla sähköpostiin vesjkansa@gmail.com. Tarkennamme kaikille ilmoittautuneille kulloisenkin työpajan paikan. Sään ollessa kehno, olemme sisällä, muutoin ulkona keskustan alueen rannoilla.

Henkireiät ovat vesj ́kansan viisausperintöön sekä nykytietoon pohjautuvaa toiminnallista olemista ja tekemistä veden äärellä rantamaisemissa – tavoitteena kehon, mielen ja sielun virkistyminen. Henkireikätyöpajoissa,
kestoltaan 3x45 minuuttia, yhdistetään tietoisuustaitoharjoitteita, tietoisia rentouttavia hengityksiä, järvi- ja rantaluonnon tarjoamat ainesosat, värihengityksiä, venyttelyitä, metsäkellinnän harjoitteita
sekä vesj ́kansan elämästä kehitettyjä liikkeitä ja toimintoja.
Tuokiot kootaan osittain yhteisluomisen periaatteella, joka tarkoittaa sitä, että toteutuskerroilla innostetaan mukana olijoita kehittämään ja
kertomaan sekä näyttämään omia liikkeitä ja oivalluksia. Henkirei ́issä käymme myös läpi hyvinvointia tukevia, luonnosta kullakin kertaa löytyviä keruutuotteita sekä luonnon ilmiöitä.

Voit osallistua yhteen tai useampaan työpajaan.

Vesj`kansa maalaa vettä ja rantaa – vesivärityöpajat aikuisille
Milloin maalasit viimeksi vesiväreillä? Vesj´kansa tarjoaa nyt toistamiseen kolme voimaantumistyöpajaa, joihin osallistuvat pääsevät kirjaimellisesti maalaamaan vedellä vettä. Idea syntyi haaveesta maalata se oma järvimaisema, ”sielunmaisema”. Viime talvena toteutuneissa työpajoissa maalattiin vettä ja rantaa valokuvista. Tällä kertaa työpajat toteutetaan (säävarauksella) ulkona, Sulosaaressa, järvimaisemaa maalaten. Työpajojen opetuksesta vastaa Linnalan Kuvataidekoulun vastaava pääopettaja Pauliina Sairanen. Pauliina on luvannut opettaa helppoja tekniikoita maiseman maalaamiseksi ja sen myötä onnistumisen kokemuksia kaikille osallistujille.
Työpajat ovat osallistujille kokonaan ilmaisia. Vesj´kansa hanke maksaa myös osallistujien materiaalimaksut.
Työpajat pidetään pe 14.8., pe 28.8. ja pe 11.9. klo 16:15-18:45. Ryhmä kokoontuu Sulosaaren laavulla. Jokaiseen työpajaan mahtuu 12 osallistujaa, ja ilmoittautua voit kerrallaan yhteen työpajaan. Ilmoittautumiset hoitaa Linnalan opisto ja ilmoittautua voit joko verkossa (kurssi-ilmoittautumiset kuvataidepajoihin) tai opiston toimistoon numeroon 015 51180. ILMOITTAUTUMINEN AVAUTUU MA 10.8.
Vesj´kansa kuuluu Asukasloikan hankeperheeseen, jossa se starttasi syyskuussa 2019. Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa Säämingin alueen asukkaiden vesj´kansa -identiteettiä. Muihin tavoitteisiin kuuluu mm. aineettoman kulttuuriperinnön kerääminen vesj´kansan tarinoina, veteen ja luontoon liittyvän viisausperinnön vaaliminen ja palauttaminen sekä (vesi)hyvinvointiin liittyvät palvelut ja tuotteet, jotka vahvistavat mielen, sielun ja ruumiin hyvinvointia ja palauttavat osallistujien luontoyhteyttä.
Hankeen tapahtumia voi seurata Vesj´kansa -fb-sivuilta https://www.facebook.com/Vesjkansa-119093202811764/, paikallisesta lehdestä ja tapahtumien osalta mm. savonlinnanyt.fi -sivustolta. Jos olet kiinnostunut osallistumaan, niin voit myös olla suoraan yhteydessä sähköpostilla vesjkansa@gmail.com.

Nyt on viimeisetkin Vesj'kansan tarinarastit paikoillaan. Yhteensä siis 13. Olkaa hyvät, Savonlinna.
https://www.savonlinna.fi/…/asiakk…/vesj-kansan-tarinarastit

 

Lähiviikkoina ilmestyvät keskustan alueen rannoille 13 Vesj´kansan tarinarastia. Ne yllyttävät pysähtymään ja katselemaan kaunista kaupunkiamme rannoilta käsin, sekä kuuntelemaan pienen tarinan. Nautitaan upeasta, ihanasta vesiluonnostamme.

Lisätietoa pian luvassa täällä ja Savonlinnan kaupunginkirjaston sivuilla:-)

Uusi vesj'kansa logo
Hankkeen mahdollistavat

Vesj´kansan tarinoiden hedelmistä - tilannepäivitys 26.3.2020

Vesj´kansa -hanke on toteuttanut aineettoman kulttuuriperinnön keräämistä haastattelemalla veden äärellä elämäänsä asunutta vanhempaa väestöä. Haastattelut käynnistyivät tammikuun puolella ja niitä on tähän mennessä kertynyt yhteensä 25 kappaletta. Nauhoitettua materiaalia on tässä vaiheessa n. 35 tuntia.

”Vielä on jonkin verran henkilöitä, joita haluaisimme haastatella, mutta koronaepidemian vuoksi pidämme taukoa ja palaamme asiaan sitten, kun se on jälleen turvallista.” (Kira Boesen)

Tässä tilanteessa käynnistämme jo nyt seuraavan vaiheen, haastattelujen litteroinnin eli puhtaaksikirjoittamisen. Puhtaaksikirjoittaminen on hidasta ja tarkkaa työtä, jota voi tehdä kotona kaikessa rauhassa. ”Ajattelin, että juuri nyt voisi löytyä vapaaehtoisia, jotka haluaisivat tällaista mielenkiintoista tekemistä.” (Kira Boesen)

Vesj´kansa haastattelumateriaalin tallentamisesta ja jatkokäyttöön luovuttamisesta tulee jatkossa vastaamaan Maakuntamuseo. Materiaali on jatkossa käytettävissä sekä tieteellisiin, taiteellisiin että dokumentaarisiin tarkoituksiin. Jonkin verran on jo jatkosuunnitelmia ja toivommekin, että materiaalia tultaisiin käyttämään mahdollisimman monipuolisesti.

Jos olet kiinnostunut haastattelujen puhtaaksikirjoittamiseen osallistumisesta,  voit kysyä lisätietoja Kiralta: vasjkansa@gmail.com tai 044-4918228

Tervehdys Sääminki-Seuran jäsenet

 

Olen luvannut ennakkotiedottaa yhdistyksen jäseniä tulevista tapahtumista ja nyt laitankin tietoa pian toteutuvista hyvinvoinnin taidetyöpajoista:

Vesj`kansa maalaa vettä ja rantaa – vesivärityöpajat aikuisille ovat kolme työpajaa, joista voit halutessasi osallistua yhteen tai kahteen. Liitteenä lehdistötiedote, joka on julkaisuvapaa ensi viikolla.

Varsinainen ilmoittautuminen pajoihin avautuu keskiviikkona 13.11., mutta teillä on mahdollisuus ennakkoilmoittaututa jo nyt, ennen sitä. Työpajoihin mahtuu kerrallaan 14 osanottajaa.

Ennakkoilmoittautuminen onnistuu sähköpostilla vesjkansa@gmail.com. Ilmoita nimesi, puhelinnumerosi ja mihin työpajaan / työpajoihin haluat osallistua.

Parhain terveisin

Kira

 

Veteen liittyvien tarinoiden keruupäivä pääkirjasto Joelissa
pääkirjasto Joeli

ma 2.12.2019 klo 10-18
Tule kertomaan sinun veteen liittyvä tarinasi pääkirjasto Joeliin maanantaina 2.12. klo 10 – 18. Mikä on sinun veteen liittyvä muistosi? Millaisia veteen liittyviä tarinoita kuuluu sinun sukusi ja perheesi muistoihin? Mitä vesj´kansalaisuus merkitsee sinulle?
Savonlinnassa on tänä syksynä käynnistynyt Vesj´kansa -hanke, jonka päätavoitteena on vahvistaa Säämingin alueen asukkaiden vesj´kansa -identiteettiä. Hankkeen koordinaattori Kira Boesen on pääkirjasto Joelissa paikalla keräämässä savonlinnalaisilta veteen ja veden äärellä asumiseen liittyviä tarinoita. Tapahtumapäivän yhteistyökumppanina ovat Savonlinnan kulttuuritoimi ja pääkirjasto Joeli.
-Tällä kertaa minä kuuntelen, ja odotankin innolla ihmisten tarinoita, kertoo monelle tuttu kulttuuritoimija Kira Boesen nyt Vesj´kansa -hankkeen koordinaattorina.
Keruupäivän jälkeen tarinoita voi jättää kirjeenä pääkirjasto Joelissa olevaan Tarinakirjelaatikkoon, joka on esillä joulukuun loppuun saakka tai ottamalla suoraan yhteyttä Kiraan.
Tapahtumapäivänä Joelissa on myös esillä Savonlinnan pääkirjaston, lähinnä kotiseutukokoelmista koottua, aiheeseen liittyvää kirjallisuutta.
Sääminki-Seuran Vesj´kansa -hanke kuuluu Asukasloikan hankeperheeseen. Tarinapäivä toimii starttina laajemmalle aineettoman kulttuuriperinnön haastattelu- ja dokumentointityölle, joka toteutuu keväällä 2020. Vesj´kansan muihin tavoitteisiin kuuluu mm. veteen ja luontoon liittyvän viisausperinnön vaaliminen ja palauttaminen sekä teemaan liittyvät palvelut ja tuotteet, jotka vahvistavat mielen, sielun ja ruumiin hyvinvointia ja palauttavat osallistujien luontoyhteyttä.

Kuva Suur-Saimaan järvikaksoset -näyttelystä.

Aineettoman kulttuuriperinnön kerääminen

alkuun heti tammi-helmikuussa

 

Vesj´kansan haastattelukampanja toteutuu tammi-helmikuussa 2020. Tavoitteena on haastatella n. 25 vanhemman väen edustajaa entisen Säämingin alueelta, liittyen veden äärellä asumiseen ja elämiseen, "ennen sähköä".

Olen saanut koko joukon ehdotuksia haastateltaviksi, mutta vielä voi vinkata lisää. Otamme ehdotettuihin henkilöihin yhteyttä tammikuun kuluessa, ovatko he halukkaita osallistumaan.

ABC -koulutus haastattelijoille

Jos joku vielä innostuisi mukaan haastattelijaksi, niin minulle voi laittaa viestiä asiasta. Tarvetta olisi vielä 2-3lle haastattelijalle.

Haastattelijoille järjestämme ABC-koulutuksen asiaan ja sen tulee vetämään dosentti Tapani Innanen Helsingin yliopistosta. Koulutus on tiistaina, 7.1. klo 17:00 Kolomosen tiloissa.

LEMPEÄÄ JOULUA KAIKILLE

Terveisin

Kira

 

 

Vesj´kansan kuulumisia lyhykäisesti:

 

 

Hankkeen mielenkiintoinen vaihe, joka liittyy aineettoman kulttuuriperinnön keräämiseen haastattelemalla Säämingin alueen vanhempaa vesj´kansaa, on startannut. Ensimmäiset haastattelijat jalkautuvat lähiviikkoina kentälle :)

 

Seuraava yleisölle avoin tilaisuus on koko kansan Vesj´kansa -pilkki, jossa hekin, jotka eivät pilkkimisen kanssa ole olleet aiemmin tekemisissä pääsevät tutustumaan asiaan Savonlinnan Urheilukalastajien opastuksella. Tapahtuma on suunniteltu lauantaille 22.2.2020, ja kaikki tarkemmat tiedot siihen liittyen selvinnevät tulevan viikon aikana. Tapahtuma näkyy sitten Itä-Savossa, täällä Facebookissa, Savonlinna Nyt -sivuilla jne. NYT VAAN niitä pakkasia tilaukseen :)

 

Muita hankkeessa työn alla olevia tapahtumia / toimintoja työstetään eteenpäin ja tiedotamme sitä mukaa, kun asiat vahvistuvat ja toteutuvat. Mukavia ja tärkeitä asioita on tulossa.

 

Perjantaina oli viimeinen Vesj´kansa maalaa vettä ja rantaa -voimaannuttava vesivärityöpaja aikuisille. Kiitos loistavalle opettajalle, Pauliina Sairaselle ja Linnalan Kuvatadekoululle yhteistyöstä. Palaute on ollut ihastunutta. Työpajat olivat täynnä ja nyt haaveilemme vastaavasta työpajakokonaisuudesta touko/kesäkuussa, jolloin pääsisi maalamaan ulos, rannoille. Toivotaan, että sellainen saaddaan onnistumaan. Oheiset kuvat ovat viimeiseen työpajaan osallistuneiden rantakivi -maalauksista.

 

#asukasloikka #savonlinna #kolomonen #rakennerahastot #kansalaislähtöinenkaupunkikehittäminen #vesjkansa #sääminkiseura

 

https://www.facebook.com/119093202811764/videos/637470573725781/

 

Vesj´kansa PILKKITAPAHTUMA 22.2.2020 klo 10-14 - LÄMPIMÄSTI TERVETULOA

Lue Vesj'kansan ja KultRingin hankkeista tästä.

Asukasloikan blogi vesj'kansan viisausperinnön voimavarasta tästä

Kira Boesen-Muhonen

Sääminki- seuran hallitus on kokouksessaan 16.9. 2019 valinnut Vesj'kansa-hankkeen vetäjäksi Kira Boesen- Muhosen.

Kira on aloittanut hanketyöntekijän tehtävät 17.9. 2019

Katso elokuva Sinisen Saimaan Sääminki täältä !