Tapahtumat

JOULUPUUROJUHLA

Sääminki- seura ry:n järjestämä Joulupuurojuhla kokosi väkeä Säämingin seurakuntalolle jouluisiin tunnelmiin.

Joulupuuron ja torttukahvien lisäksi saatiin nauttia runsaasta ohjelmatarjonnasta.

Mertalan koulun 6E-luokka esitti tiernahenkilöiden esityksen, Sinikka Taskinen säesti, laulatti ja nauratti. Pekka ja Hilkka Turtiainen esitti kappaleen Tonttu, Maire Makkonen lausui runon Papukaija ja Joulupukki, pukin kuunnellessa vieressä edesottamuksiaan. Savonlinnan mieskuoron Sääminki- seuran duo Risto Sairanen ja Asko Muhonen tunnelmoivat jouluisin sävelmin. Joulupukki jakoi täydestä lahjasäkistään lahjoja juhlaan osalllistuneelle väelle. Siitä se koostui tunnelmallinenjouluisen lämmin ja koskettava Joulupuurojuhla.

Tapani Innanen kertoo risteilyväelle Laukansaaren koulusta.
Vaihtelevasta säästä huolimatta voitiin nauttia Pihlajaveden kauneudesta s/s Saariston yläkannella.

VESJ'KANSAN RISTEILYPÄIVÄ 14.8. 2021

 

Sääminki- seura ry:n järjestämää Vesj'kansan risteilypäivää vietettiin lauantaina 14.8. 2021 vaihtelevassa säässä.

Risteilylle osallistui 50 henkilöä.

Risteilyretki tehtiin nostalgisella s/s Saaristolla ja kohteena Laukansaari.

Laukansaaressa Suomen Höyrypursiseura ry:n tukikohdassa nautittiin Sauli Kekin loihtimasta, herkullisesta lohisopasta sekä Sääminki- seura ry:n jäsenen Heikki Mikkosen kitaransa säestyksellä esittämistä koskettavista ja tunnelmallisista lauluista, joista osaa lauletettiin myös yhdessä.

Laukansaaren tapahtuman lopuksi suoritettiin arvontaa. Jokainen ristilijä oli laivaan tullessaan saanut risteilykortin, jossa oli arpanumero sekä Sääminki- seura ry:n pinssi.

Palautteet risteilystä olivat positiivisia ja ehdotuksia tukevan vuoden vierailukohteesta tulikin jo laivamatkan aikana.

KIRKKONIEMEEN TUTUSTUMINEN SUNNUNTAINA 12.9. 2021

Sääminki- seura ry:n hallitus on järjesti Kirkkoniemeen tutustumisen.

Kirkkoniemessä on sijainnut Säämingin kolme kirkkoa ja hautausmaa. Kirkoista jäljellä on niihin liittyvä tapuli.

Savonlinna mitalilla ja Sääminkiseuran esimerkkihuomioinnilla palkittu Marko Ruuskanen esitteli Kirkkoniemen historiaa, tapulia ja hautausmaata, jonka hän tuntee erinomaisen hyvin.

Kahvitarjoilun tilaisuuteen järjesti Laitaatsillan kyläyhdistys ry

 

Kuva: Asko Koukkari

 

Sääminki-seura ry näyttävästi mukana kesän avaustapahtumassa Kauppatorilla. Varapuheenjohtaja Pekka Turtiainen ja hallituksen jäsen Vesa Luukkonen kertoivat kiinnostuneille Sääminki- seura ry;n toiminnasta ja tapahtumista.

Säämingin kirkkopyhää vietettiin 31.7. 2022 Kirkkoniemen kellotapulilla.

Lähes sata henkilöä osallistui Sääminki-seura ry:n ja Savonlinnan seurakunnan järjestämään jumalanpalvelukseen kirkkaassa säässä kuten kirkastussunnuntaina kuuluukin olla.

Saarnan toimitti Sääminkiseuran jäsen, teologian tohtori Tapani Innanen, liturgina Toivo Loikkanen, kanttorina Minna Malinen ja tekstien lukijana Sääminkiseurasta Elli Aaltonen ja Pekka Turtiainen.

Tilaisuus aloitettiin minuutin hiljaisella hetkellä onnettomuudessa menehtyneiden nuorten muistoksi.

Lopuksi nautittiin kirkkokahvit luonnonhelmassa Raili Häkkisen ja Hilkka Turtiaisen emännöimänä.

Erittäin onnistunut tapahtuma. Sääminki-seura ry kiittää kaikkia tilaisuuteen osallistuneita henkilöitä.

Vuoden päästä juhlitaan Kirkkoniemen kellotapulin 250- vuotisjuhlaa.

Säämingin muistolaatan paljastustilaisuus lauantaina 13.8. 2022.

Sääminki-seura ry päätti talvella 2022 toteuttaa Säämingin muistolaatan lähtökohtaisesti kolmesta syystä.

1) Vuoden 2023 alusta tulee kuluneeksi 50-vuotta Säämingin kunnan liittämisestä Savonlinnan kaupunkiin.

2) Savonlinnalaiset tietävät vähän Säämingin kunnan merkityksestä omaan asuinympäristöönsä.

3) Me sääminkiläiset olemme sangen ylpeitä juuristamme.

Kuvassa Sääminkiseuran hallituksen jäsen, kirjailija Vesa Luukkonen, joka on laatinut tekstin muistolaattaan toisen kirjailijan Joel Lehtosen ( sitaattien sisässä) kanssa.

Muistolaatta on valmistettu Punkaharjun kilpi Oy:n toimesta ja siihen on saatu avustusta Savonlinnan kumppanuuspöydästä.

NOSTALGINEN RETKI SÄÄMINGIN ETELÄISIIN RANTAKYLIIN SUNNUNTAINA 11.9. 2022.
Sääminki-seura ry järjesti nostalgisen retken Säämingin eteläisiin rantakyliin sunnuntaina 11.9. 2022.
Yli 50 retkeläistä kiersi bussilla Pihlajaveden, lähtien aamuvarhaisella Kallislahden suuntaan ja saapui illansuussa Punkaharjun kautta takaisin Savonlinnan keskustaan.
Retkeä suosi erittäin kaunis syyssää sekä hyväntuulisten retkeläisten
vilkas puheensorina.
Bussimatkan aikana kuultiin tarinoita kustakin kyläkunnasta sekä siellä vaikuttaneista henkilöistä.
Ihasteltiin uuden Vekarasalmen sillan maisemia hitaasti kiiruhtaen.
Mikkolanniemestä suunnattiin kohti Kiviapajaa.
Juotiin nisukahvit Nuorisoseura Ruusun talolla Ruusulassa, jossa paikan emäntä Aino Tiainen kertoi ns. Ruusun synnystä ja Kiviapajan kuulumisista. Hienossa kunnossa oleva, talkoilla ylläpidettävä vuonna 2025 100- vuotta täyttävä nuorisoseurantalo Ruusula henkii historiaa sekä elää vahvasti ajassa.
Kuultiin Kiviapajan kuuluisan pojan, muusikko Heikki Silvennoisen sukutarinat.
Piojärveltä suunnattiin Särkilahteen , jossa saatiin kuulla Marjatta Kososen opastamana paikan historiasta ja nykypäivästä. Samalla tutustuttiin Hobitti kahvilaan, josta meille kertoivat paikan yrittäjät Susanna Lindroth sekä Reima Qvintus.
Kuin kruununa loistavalle päivälle retkikunta nautti VuoriniemelläTynkkylän lomaniemen aivan mahtavan karjalaisen pitopydän antimista sekä komeasta Pihlajaveden maisemasta.
Tyytyväisenä ja hieman väsyneenäkin retkikunta palasi Ruhvanan ja Putikon kautta illansuussa takaisin Savonlinnan keskustaan monta tarinaa ja kokemusta rikkaampana.

Kuva: Jori Vauhkonen

SÄÄMINKISEURAN PERINTEINEN ILMASTOPÄIVÄ 27.7. 2023

 

Sääminkitalon saliin oli kokoontunut "tuvan täydeltä" ihmisiä kuuntelemaan maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteerin Petteri Taalaksen ja StoraEnson metsäympäristöjohtaja Antti Marjakorven esitelmiä ilmastonmuutoksesta.

Kommenttipuheenvuorot käyttivät maakuntajohtaja Pentti Mäkinen ja kaupunginjohtaja Janne Laine. Esitelmät aiheuttivat vilkasta keskustelua ja kysymyksiä esitelmöitsijöille.

Tilaisuutta johdatteli Elli Aaltonen.

Heikki Mikkonen lauloi ja laulatti Joululounaalla Sääminki-seura ry:n väkeä.

SATU SAARINEN VOITTI SÄÄMINKI 520-VUOTTA NEULEKILPAILUN

Tapuli lapasten neuloja Satu Saarinen voitti Sääminki-seura ry:n järjestämän neulekilpailun. Raadin, jonka muodostivat Elli Aaltonen ja Aila Korhonen, mielestä Tapuli lapaset toivat parhaiten esiin sääminkiläisyyttä, on hyvin neulottu ja pärjäsi hyvin yleisöäänestyksessä. Lisäksi raadin hurmasi Sadun tarina neuletyöhön liittyen.

Toiseksi sijoittui Mirja Holappa neuletyöllään Sääminki säärystimet.

Kolmanneksi Katja Räisänen Pässi lapasillaan.

Kaikki palkitut saivat palkinnoksi Taito Shopin lahjakortit.

Neulontakisan raadin jäsenet Elli Aaltonen ja Aila Korhonen luovuttavat toisen palkinnon Mirja Holapalle torikallon katveessa.
Voittajatyö

Satu Saarisen tarina

Tämän neuleen suunnittelu oli minulle äärettömän Rakas työ. Vietin lapsuuteni kaikki kesät mummilassa Poukkusalmessa Kellotornintiellä, Savonlinnassa. Tapuli oli siinä tien toisella puolen. Serkkujen, veljen ja siskon kanssa siellä kävimme leikkimässä. Vähän se oli pelottavaakin ja jännittävää. Hyviä piilopaikkoja siellä oli. Muistan erään kesän, kun olin 11-v ja mummi huomasi minulla tyrät ja alkoi järjestämään minulle leikkausaikaa Keskussairaalaan. Pelotti ihan hirveästi ja karkasin ennen sairaalaan lähtöä, juuri tuonne tapulin viereisten hautojen ja rauta-aitojen suojaan. En tiedä, mikä pelotti eniten, se piilopaikka vaiko se, että joudun sairaalaan ja leikattavaksi vai sekö, että minulle oltaisiin vihaisia, kun karkasin. Kuulin, kun mummi huuteli minua nimellä ja näin, kun hän polkupyörällä ajeli lähistöllä samoin kuin nuorin tätini pikkuautollaan etsi minua. Lopulta itkien menin mummin luokse ja pyysin anteeksi aiheuttamaani harmia. Sairaalakeikka siitä sitten tuli. Ja vielä loppukesän ehdin toipuneena taas tapulille juoksennella Tämän neulekilpailun minulle vinkkasi entinen työtoverini Savonlinnasta. Aloin tutustumaan Säämingin seurakuntaan ja tajusin, että minun juuret on siellä ja tämän työn haluan tehdä. Olen niin kiitollinen, kun olen saanut elää niin turvallisen lapsuuden mummin ja ukin hoivissa, muiden sukulaisten.

Varapuheenjohtaja Pekka Turtiainen luovuttaa risteilylipun tietovisan voittajalle Eeva Tolvaselle.

Sääminki- seura ry esittäytymässä Kirkkoniemen kellotapulissa lauantaina 20.7.

Sääminki- seura ry esittäytyi Laitaatsillan kyläyhdistys ry;n järjestämän Kirkkoniemen kellotapulin popup kahvilan yhteydessä lauantaina 20.7.

Sääminki- seuran edustajina olivat varapuheenjohtaja Pekka Turtiainen sekä hallituksen jäsen Vesa Luukkonen, jotka ovat armoitettuja Säämingin historian tuntijoita.

Sääminki-seura esitteli historiansa lisäksi Sinisen Saimaan Sääminki risteilyä, jäsenesitteitä sekä Säämingin isännänviiriä.

Lisäksi järjestettiin tietovisa, jossa kysyttiin Säämingin ja Kirkkoniemen historiaan oleellisesti kuuluvien kellokivien merkitystä.

Oikein vastanneiden kesken arvottiin Sinisen Saimaan Sääminki- risteily, jonka voitti Eeva Tolvanen Laitaatsillasta.

Tiedätkö Sinä mikä merkitys oli Säämingin ja  Kirkkoniemen historiaan oleellisesti kuuluvilla kellokivillä?

Voit antaa oman vastauksesi alla olevassa vastauskupongissa 30.7. mennessä.

Oikein vastanneiden kesken arvomme kirjailija Vesa Luukkosen uusimman teoksen "Linnaa rakentamassa"

Kellokivi on Kuussalmessa Pihlajaniemen rannan puolella.

TIETOVISAN VASTAUS JA PALKINNON VOITTAJA

 

Kirkkoniemen kellokivi

Hautaaminen kesäaikaan tapahtui kolmannen kirkon aikana perinnetiedon mukaan seuraavasti:

Tapa on ollut todennäköisesti käytössä jo ensimmäisen ja toisen kirkon aikana.

Mikäli kirkkoveneessä oli vainaja lähestyttäessä Kirkkoniemeä sekä Haukiveden että Pihlajaveden suunnasta ja tultaessa lähivesille, kierrettiin merkkiluodon (= kellokivi) kohdalle ja saattovene kääntyi poikittain antaen siten merkin kellojen soitolle, näin kunnioitettiin lähestyvää saattoväkeä saattosoitolla.

Lähde: Menneisyydestä kantautuvat sanat. Säämingin seurakunta 500 vuotta.

 

Oikein tai oikeiksi vastauksiksi tulkittujen kesken arvottiin Vesa Luukkosen teos "Linnaa rakentamassa". Arvonnan voittaja on Asko Koukkari. Sääminki- seura ry onnittelee.

Iloisella ilmeellä, rennolla asenteella.
Kauniit maisemat ja loistava risteilysää.
Takakannella kuulumisia vaihtamassa.

Sinisen Saimaan Sääminki - risteily 10.8. 2019

 

Sinisen Saimaan Sääminki- risteily Pihlajavedelle purjehdittiin S/S Paul Wahlilla lauantaina 10.8. 2019 ihanassa ja lämpimässä elokuun auringonpaisteessa.

Risteilylle osallistui lähes 80 henkilöä, jotka nauttivat silminnähden upeista Säämingin vesj'kansan tyysijan maisemista jylhine vuorineen ja laakeine luotoineen.

Norpanbongauskisassa ihmiset tähyilivät luodoille ja rannoille odottavina ja jännittyneinä, ihaillen samalla Pihlajaveden kaunista luontoa. Kisa ei tällä kertaa tuottanut tulosta ja niinpä kilpailun palkinnoksi varattu Itä-Savon luonnnosuojeluyhdistyksen lahjoittama Norppapyyhe lisättiin muiden arpajais-palkintojen joukkoon, jotka arvottiin risteilykortin numeroinnin mukaan. Arvonnan suoritti laivan kapteeni, Sääminki- seuran hallituksen jäsen Kari Leinonen.

Risteilylle osallistuneet henkilöt antoivat erinomaista palautetta risteilyn järjestelyistä. Maittava lohisoppa lisukkeineen ja Laura Vartion haitarimusiikki kruunasi kaiken. Risteilylle toivottiin jatkoa tulevana kesänä niin, että se kestäisi koko päivän neljän tunnin sijasta.

Sääminki- seura ry suorittaa palautekyselyn risteilystä ja kysyy samalla risteilyyn osallistuneilta henkilöiltä ajatuksia ja toiveita tulevan kesän risteilyyn tai muuhun yhteiseen yhdistyksen toimintaan.

Sääminki- seura ry kiittää risteilyyn osallistuneita henkilöitä sekä VipCruise Oy:tä erinomaisesta palvelusta.

Juhlaväki kuuntelee hartaasti kanteletaiteilija Pekka Hujun kanteleversiota Saimaan valssista

                         TUPA TÄYNNÄ !

Yli sata henkilöä juhlisti Sääminki- Seuran 60- vuotisjuhlaa perjantaina 21.9. 2018 Säämingin seurakuntatalolla.

Kuvakavalkaadin ja juhlapuheet  juhlasta pääset katsomaan ja lukemaan tästä.

VESJ'KANSAN RISTEILYPÄIVÄ

Lauantaina 14.8. 2021

OHJELMA

Klo 12.00 Lähtö Satamasta s/s Saaristolla.

Klo 13.30 Rantautuminen Laukansaareen Höyrypursiseuran tukikohtaan.

- Ruokailu - Sauli Kekin lohisoppaa lisukkeineen.

- Ohjelmaa

Klo 15.00 Lähtö Laukansaaresta Satamaan

Risteilylle on paikkoja rajattu määrä, täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Laskun risteilyn varanneille lähetämme 26.7. 2021, jolloin risteilyn järjestäminen on varmistunut, ottaen huomioon koronavirustilanteen.

Risteilypäivän hinta 45 € ( Sääminki- seura ry:n jäsenet 40 €)

Sisältää: Risteilyn, ruokailun, ohjelman ja Sääminki pinssin.

TERVETULOA RISTEILYLLE

Nostalginen retki Säämingin eteläisiin rantakyliin

Sääminki-seura ry järjestää nostalgisen retken Säämingin eteläisiin rantakyliin sunnuntaina 11.9. 2022. Retkelle lähdetään kello 9.00 linja-autoasemalta, Savonlinnan keskustasta Kallislahden ja Vekarasalmen uuden sillan kautta Kiviapajalle ja edelleen Piojärvelle, Särkilahteen, Vuoriniemelle ja Ruhvanalle. Takaisin Savonlinnan keskustaan palataan Punkaharjun kautta noin kello 16. Matkan aikana linja-auton kyydissä on henkilöitä, jotka kertovat elämästä rantakylillä. Nuorisoseura Ruusun talolla nautitaan kahvit ja Tynkkylän lomakodilla ruhtinaallinen sunnuntain buffettilounas. Retken hinta 50 € (jäsenet 45 €, alle 12-vuotiaat lapset -50%.

Retki toteutetaan, mikäli saadaan yli 30 ilmoittautunutta !

Alla sitova ilmoittautumislomake.

Lasku retkestä lähetetään annettuun osoitteeseen kaksi viikkoa ennen retkeä.

 

ILMOITTAUTUMINEN ON PÄÄTTYNYT, RETKEN HENKILÖMÄÄRÄ ON TÄYTTYNYT!

RISTEILY HAUKIVEDELLE - ORAVIIN LAUANTAINA 26.8. 2023

 

RISTEILY ON PERUTTU LIIAN VÄHÄISEN OSANOTTAJAMÄÄRÄN VUOKSI!

SÄÄMINKI-SEURA RY PAHOITTELEE PERUUNTUMISTA!

Sääminki-seura ry järjestää risteilyn Haukivedelle lauantaina 26.8. 2023.

Risteily tehdään perinteisellä S/S Saaristolla. Oravissa olemme Oravin seudun kyläyhdistyksen vieraana Nuorisoseurantalolla, laiturilta matkaa n.250 metriä.

Nuorisoseurantalolla nautimme Irene Makkosen loihtimasta rantakalasta, juomineen ja leipineen sekä Oravin marttojen paistamista muurinpohjaletuista.

Risteilyn hinta: jäseniltä 58 €, ei jäsenet 63 €. (sisältää risteilyn ja ruoat)

Sitovat ilmoittautumiset alla olevalla lomakkeella. Risteilylle voidaan ottaa rajattu määrä henkilöitä, risteilyn paikat varataan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Risteily toteutuu, mikäli varauksia on 15.8. 2023 vähintään 40!

Lähetämme laskun ilmoittautuneille siten, että eräpäivä on 20.8. 2023.

Tervetuloa risteilylle.

Sääminki-seura ry

 

JUHLASEMINAARIN TUKIJAT

Eevi ja Eemil Tannisen säätiö

Säämingin maataloussäätiö

Savonlinnan kaupunki

Kumppanuuspöytä

Prisma

 

Sääminki-seura ry kiittää Juhlaseminaarin tuesta

Säämingin 520- juhlavuoden neulekilpailu - ohjeistus

Sääminki-seura ry haastaa kaikki suunnittelemaan Sääminki 520-vuotta juhlavuoden kunniaksi oman neulemallin!

Neulemalli voi olla sukat, lapaset, myssy, säärystimet, kaulahuivi tai kauluri.  

Mielikuvituksen lisäksi rajana on vain se, että mallia ei saa olla vielä muualla käytössä.

Kutsumme Sinut suunnittelemaan mieltä ja kehoa lämmittävää neulemallia.

Osallistua voi 14.2.-30.4.2024 välisenä aikana.

Kuvat malleista julkaistaan Sääminki-seura ry:n verkkosivuilla ja somekanavilla, jolloin yleisön suosikkia voi äänestää suosikkiaan 31.5. 2024 saakka.

Kilpailutyöt toimitetaan osoitteeseen: Sääminki-seura ry, (järjestötalo Kolomonen) Pappilankatu 3, 57100 Savonlinna.

Mallit nähtävillä Taito Shopissa, Puistokatu 7, toukokuun ajan.

Kilpailun voittajan yleisöäänet huomioiden nimeää Sääminki-seura ry:n hallituksen nimeämä raati, johon kuuluvat: Elli Aaltonen, Minna Pii ja Aila Korhonen.

Voittaja julkistetaan Savonlinnan kesänavauksessa Kauppatorilla 8.6. 2024.

 

Näin osallistut kilpailuun: 

  1. Suunnittele Sääminkiä kuvaava sopiva neulemalli ja neulo mallikappale. 
  1. Ota kuva neulomastasi työstä ja laadi sanalliset tai neulemerkein tehdyt ohjeet. 
  1. Lähetä kuva ja ohjeet osoitteeseen saaminkiseura.fi ja kirjoita otsikkokenttään Sääminki-neule. Voit osallistua nimimerkillä, mutta muista liittää mukaan omat yhteystietosi.  Voit lähettää kuvan ohjeineen myös postitse osoitteeseen: Sääminki-seura ry, Pappilankatu 3, 57100 Savonlinna.

Säämingin 520-juhlavuoden neulekilpailuun osallistuminen päättyi Vapunaattona 30.4 2024.

Tällä sivulla näet kilpailuun osallistuneet neuletyöt. Neuletöihin voit tutustua ja antaa neuvoa antavan äänesi neulekilpailun parhaalle alla olevasta kaavakkeesta.

Kilpailutyöt on esitelty tämän sivun vasemmassa laidassa olevassa palkissa. Klikkaamalla numeron kohdalta näet kilpailutyön ja ohjeet toteutukseen.

Neuletyöt ovat nähtävissä "livenä" 31.5. saakka Taito Shopissa, josta löytyy myös linkki äänestykseen.

Parhaat palkitaan Savonlinnan kesän avaustapahtumassa  8.6. 

SAATEKIRJE NEULEKISAAN

Tämän neuleen suunnittelu oli minulle äärettömän Rakas työ

Vietin lapsuuteni kaikki kesät mummilassa Poukkusalmessa Kellotornintiellä, Savonlinnassa. Tapuli oli siinä tien toisella puolen. Serkkujen, veljen ja siskon kanssa siellä kävimme leikkimässä. Vähän se oli pelottavaakin ja jännittävää. Hyviä piilopaikkoja siellä oli. Muistan erään kesän, kun olin 11-v ja mummi huomasi minulla tyrät ja alkoi järjestämään minulle leikkausaikaa Keskussairaalaan. Pelotti ihan hirveästi ja karkasin ennen sairaalaan lähtöä, juuri tuonne tapulin viereisten hautojen ja rauta-aitojen suojaan. En tiedä, mikä pelotti eniten, se piilopaikka vaiko se, että joudun sairaalaan ja leikattavaksi vai sekö, että minulle oltaisiin vihaisia, kun karkasin. Kuulin, kun mummi huuteli minua nimellä ja näin, kun hän polkupyörällä ajeli lähistöllä samoin kuin nuorin tätini pikkuautollaan etsi minua. Lopulta itkien menin mummin luokse ja pyysin anteeksi aiheuttamaani harmia. Sairaalakeikka siitä sitten tuli. Ja vielä loppukesän ehdin toipuneena taas tapulille juoksennella ?

 

Tämän neulekilpailun minulle vinkkasi entinen työtoverini Savonlinnasta. Aloin tutustumaan Säämingin seurakuntaan ja tajusin, että minun juuret on siellä ja tämän työn haluan tehdä. Olen niin kiitollinen <3, kun olen saanut elää niin turvallisen lapsuuden mummin ja ukin hoivissa, muiden sukulaisten.

Tapuli – lapaset              Lanka Novitan 7 – veljestä, kelt, joulun pun. ja musta

(Resorin pun./musta kuvio kuvaa kirkkovenettä, musta kuvio resorin jälkeen kuvaa rauta-aitaa)

Resori (aloita keltaisella):

1o, 1n. Neulo oikeat silmukat kiertäen.

Luo 44 s, jaa ne puikoille 11-11-11-11

10 krs keltaisella ja katkaise lanka.

3 krs punaisella

2 krs mustalla

3 krs punaisella

2 krs mustalla

3 krs punaisella

3 seuraavaa kerrosta 1 s punaisella, 3 s. keltaisella. Toista tätä kuviota siis 3 krs ja lopuksi katkaise punainen lanka.

Aloita sileä neule mustalla 1krs ja lisää joka puikon alussa ja lopussa 1s (yht.2 s joka puikolla). Näin työssä on 52 s. = 13-13-13-13.

Jatka 4 krs kuviolla 1 musta, 3 kelt ja toista näin kerros loppuun.

Sitten 1 krs mustalla.

Viimeinen aidan kuviokerros taas 1 musta, 3 kelt ja toista näin kerros loppuun. Älä katkaise mustaa ja keltaista lankaa. Työ jatkuu niillä kirjoneuleena kärkikavennuksiin asti.

1 krs keltaisella, sitten alkaa tapuli ja pässi-kuvio ruutupiirroksen mukaisesti. Tapulin valkoiset ja punaiset kohdat silmukoidaan lopuksi. Pitkiä langanjuoksuja välttääksesi, kierrä langat 3 s välein ja muista lankadominanssi.

Tapulin yläosan kohdalla mustat täplät, kuten myös pässin yläpuolella olevat voi neuloa kyllä niin kuin ne sopivasti sattuu joka toinen kerros, esim.2 silmukan välein.

Kun olet neulonut 18 krs., tee peukaloaukko niin, että poimit 6 s langalle ruutupiirroksen mukaan.

Jatka suljettua neuletta, kunnes neule on tapulin viimeisen 4 krs:n alimman silmukan kohdalla à alkaa kärkikavennukset.

  1. ja 3. puikon lopussa kun on 3 silmukkaa jäljellä, kavenna 2 s. oikein yhteen ja neulo viimeinen silmukka takareunasta oikein.
  2. ja 4. puikon alussa neulo ensimmäinen s, takareunasta oikein, nosta seuraava s. neulomatta ja neulo kolmas s. oik. ja vedä neulomatta nostettu silmukka tämän yli = ylivetokavennus.

Kun joka puikolla on 2 s jäljellä, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Silmukoi tapulin valkoiset ja punaiset kohdat.

Peukalo:

Ota langalla olevat 6 + 6 silmukkaa omille puikoille. Poimi molemmista reunoista 3 + 3 silmukkaa, yhteensä peukalon silmukoita on 18s. Neulo 16 krs à aloita kärkikavennus yliveto kavennuksena. Kun joka puikolla on 2 s jäljellä, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Lopuksi päättele langat ja halutessasi viimeistele höyryttämällä. tmv. tavalla, niin kirjoneuleen kuvio tasoittuu.

Kirkkoniemen kellotornin Pop-Up kahvila.

Lue juttu Itä-Savosta tästä.

Sääminkiläisen monosukan ohjeet

Laatija: Minna Pii