VESJ'KANSAN TARINAT - PODCAST

Vesj'kansan tarinoita kertovat saariston asukkaat itse.

Tarinat on jalostettu historia-asiantuntija Tapani Innasen taustoittavilla kertomuksilla ja trupaduuri Matti Muhosen musiikkiesityksillä. Jaksot juontaa ja tuottaa Anne-Mari Behm / Digi4all. Äänen viimeistely Osku Mutka.

Podcast sarja on saanut Leader- rahoitusta Piällysmies ry:n kautta. Sääminki-seura ry:n omarahoituksen lisäksi hanketta on avustanut Savonlinnan kumppanuuspöytä.

Klikkaa kuvia ja kuuntele !

Osa 1: Kun isä sotaan lähti

Liikuttavassa tarinassaan Vappu Tiainen muistelee lapsuuttaan Pietolansaaressa ja Kakosalossa,. Hän kertoo isän lähdöstä sotaan ja äidin askareista sodan aikana, viljelystä, ruoanlaitosta ja evakkojen majoittamisesta.

Osa 2: Työntäyteistä elämää pientilalla Ahvionsaaressa

Aune Kuivalainen muistelee Ahvionsaaressa vietettyä työntäyteistä lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Pienen tilan lapset saivat opetella tilan työt ja tekemistä todella riitti. Aune kertoo myös miten saaristosta liikuttiin mantereelle, miten puhelimet ja posti toimivat ja miten koulua käytiin.

Osa 3: Evakkomatka hevoskyydillä

Seija ja Niilo Huttunen kertovat värikkäästi elämästä Jokilahdessa sodan aikana ja jälkeen. Jaksossa viljellään, kalastetaan ja metsästetään.

Seijaa ja Niiloa jututtaa Vesa Luukkanen.

Osa 4: Linja-auto, joka oli tehty tasamaalle

Matti Rautiainen kertoo mukavan tarinan autoilusta ja maaseudun elämästä sodan jälkeen.

Mattia jututtaa Liisa Raatikainen.

Osa 5: Saukonsaaren prinsessa

Eeva-Riitta Tiainen on armoittettu tarinankertoja. Hän toivottaa kuulijat tervetulleiksi 1930 -luvun Saukonsaaren elämään. Hän kertoo possakkapäivistä, pyykin pesusta rannalla ja kaupunkimatkoista Saaristolaivalla.

Eeva-Riittaa haastattelee Ulla Ventelä.

Osa 6: Norpannahkainen laukku

Saimaan alkuasukas Saimaan norppa ansaitsee oman jaksonsa, näkökulmaa hioo aika. Tämmöistä norppatarinaa ei usein kuule. Aikanaan norppaa metsästettiin ja sen rasva ja talja olivat tärkeitä tarveaineita. Ajat olivat toiset ja tarina pitää ymmärtää omassa kontekstissaan.

Norpasta kertovat monet Vesj'kansan tarinan kertoja, samanlaisia tarinoita norpan metsästyksestä ja hyödyntämisestä löytyy alkuperäisaineistossa monta, Eeva-Riitta Tiainen onnistuu siinä parhaiten ja saa vallattomalla tavallaan kertoa norppatarinan.

Eeva-Riitta Tiaista haastattelee Ulla Ventelä.

Osa 7: Muhasaaren lyhyt historia kivikaudelta tähän päivään

 

Aatto Behm kertoo Muhasaaren historian käänteet kivikaudelta 1960 luvulle. Tarinassa vilahtelevat kirkkoveneet, merkkitulet ja Valamon munkit, Kun Aatto pääsee kertomisen vauhtiin, vauhtia todella piisaa. Ihana tarina, tätä kuuntelisi pidempäänkin.
Vesj'kansan tarinoita kertovat saariston asukkaat itse. Tarinat on jalostettu historia-asiantuntija Tapani Innasen taustoituksella. Trubaduuri Matti Muhonen esittää katkelman laulusta Kotimaani ompi Suomi.

Aattoa haastattattelee Matti Muhonen.

Osa 8: Tervahöyryllä nalikkahalkoja Pietariin

1900 -luvun alussa Pietolansaaressa rakennettiin tervahöyryjä, joilla kuljetettiin nalikkahalkoja eli lämmityspuita lähimpiin suuriin kaupunkeihin, kuten Viipuriin, Pietariin ja Helsinkiin. Esko Mielikäinen kertoo sukunsa tervahöyryihin liittyvän tarinan, Esko on todellinen saaristolaisen elämäntavan asiantuntija, koko elämänsä Pietolansaaressa asunut paikallisvaikuttaja.

Eskoa haastattelee Anne- Mari Behm.

Osa 9: Koulumatkalle venekyydillä tai hiihtäen

Käytiin sitä kouluja ennen vanhaankin. Saariston lapsien koulumatkat olivat pitkiä ja monivaiheisia. Koulut sijaitsivat usein mantereella, mutta oli monissa Säämingin saarissakin kouluja, ja niissä kävivät myös mantereen lapset. Rospuuttoaikaan koululaiset majoittuvat koulun lähellä koulukortteereissaan sukulaisten luona. Raili Häkkinen kertoo koulunkäynnistä Saukonsaaressa.

Railia haastattelee Ulla Ventelä.

Palautetta Vesj'kansan tarinoista