Juhlan päätössanat

Sääminki-Seuran 60-v juhla 21.9 2018

Juhlan päätössanat        Pekka Turtiainen

Arvoisat juhlavieraat , Sääminkiläisyyden ystävät.

Keväällä onnellisten sattumusten summana vanha Sääminki-seura herätettiin henkiin ja perustettiin uudelleen. Heti syntyi päätös, pidämme syksyllä 60-vuotis juhlat ja tässä nyt olemme.

Sääminkiläisellä ylpeydellä voimme tällä hetkellä todeta: Me teimme sen. Hetikin on kuitenkin todettava, Sääminki itsenäisenä alueena on 514 vuotias.

Runsaasti olemme saaneet kannustusta seuran toiminnalle. Omaa kotiseutu- ja kulttuuri  perintöä on vaalittava. On ”opittava juurevaa hyvää elämää”. Kotiseutu hengellä ja ylpeydellä oma paikkakunta menestyy.

Jääkauden jälkeinen aika on luonut nämä maailman kauneimmat  Pihlajaveden, Haukiveden,  ym. selkävedet ja salmet, joiden ympärille Sääminki on aikanaan muodostunut. Vesistöt ovat aikoinaan olleet liikenteen pääväyliä, on syntynyt sanonta; veskansa

Sääminkiläiset ovat saaneet aina asua luonnonkauneuden keskellä. Sakari Topelius Maamme kirjassaa sekä Joel Lehtonen Putkinotko kirjassaan ylistävät Saimaan kauneutta ( Kyllähän tuo valssi Ilta Saimaalla herkistää aina tuntoa)

On monen kiitoksen paikka: Toimintamme juuri aloittaneena meillä ei ole juurikaan varallisuutta. Mutta olemme saaneet monta asiaa juhliimme talkoohengessä.

Ensimmäinen kiitos emännille juhlakahveista tykötarpeineen.

Erityinen kiitos juhla puhujallemme Risto Makkoselle. Hyvin osasit kuvailla Sääminkiläistä identiteettiä. Savonlinnan mieslaulajien kuoroesitys, Joel Lehtosen runojen tulkinta ja herkkä kantelleen soitto oli hienoa kuultava.  Aivan erityinen kiitos Veikko Mikkoselle mainiosta juonnosta.

Mielenkiintoista oli kuulla Sääminkiläisyyteen liittyvät tervehdykset/muistemiset, suhtauminen nuoruuden muistoihin.Tässä toteutui erinomaisesti Euroopan kulttuuriperinnön tämän vuoden teema:

TUNNE PERINTÖSI, JAA TARINASI.

Kun maailmanlaajuinen tiedontulva ympäröi meitä jokapuolelta joka päivä, on turvallista olla tallainen ihmisen kokoinen yhteisö, kuten vanhat pitäjäseurat, joissa käsitellään näitä läheisempiä meitä jokaista koskettavia asioita.

Sääminkiläisyyteen liittyen meillä on kirjoitettu erittäin laaja, kattava kaksiosainen Säämingin historia. Aloitteen historiasta on tehnyt seurakunta v.1953 ja se on ilmestynyt vuosina 1970 ja 1971. Pekka Lappalaisen kirjoittamana. Sieltä löytyy tämän maakunnan ja kaikkien kylien osalta mielenkiintoista tarkkaa historiaa ja tilastotietoa. Siihen aikaan väkirikkaat, vauraat kylät olivat pitäjän voimavara. On valitettavaa kun kylien vireys nykyään jatkuvasti hiipuu. Jospa pitäjäseura voisi jarruttaa väestökatoa, ja keksiä uusia virikkeitä kylille.

Me elämme tässä ajassa, mutta ei ole kiellettyä muistella menneitä aikoja.

Onhan ilmeisesti niin että hyvät muistot,sopusuhtainen,tasapainoinen elämä,

hyvät ystävät antaa myös fyysistä vireyttä ja tarveyttä!

Perustetun seuramme säännöissä toiminnan tavoitteena on kirjattu seuraavasti: Yhdistyksemme tarkoituksena on edistää ennen kuntaliitosta olleen Säämingin pitäjän  alueen henkistä ja aineelista kehitystä., tutkia ja suojella Säämingin pitäjän historiallisia  muistoja, luonnonkauneutta ja kansan kulttuuriperinteitä sekä herättää rakkautta kotikaupunkiin ja sen asukkaisiin.

Siinä meille hyviä tavoitteita tuleville vuosille! Kiitos kaikille osallistumisesta juhlaamme!

Oikein hyvää syksyä kaikille.