Elli Aaltosen sähketervehdys

Sääminkiläinen
Pääjohtaja, Kela

Hyvät sääminkiläiset ja Säämingin ystävät,

On suuri ilo kertoa tervehdykseni juhlaanne. Voin silmieni edessä nähdä monen kasvoilla ilon siitä, että Sääminki- seura on perustettu. Siitä on niin monia vuosia eri yhteyksissä puhuttu, mutta nyt se on tapahtunut. Kiitos niille innokkaille, jotka eivät ole vain puhuneet ja toivoneet Sääminki - seuraa, vaan laittoivat toimeksi.

Sääminkiläisillä kautta yli 500 vuoden historian on erityinen piirre. Me voimme sanoa asuneemme Venäjän rajalla, Ruotsissa, jälleen Venäjän vallan alla, autonomisessa Suomessa Venäjän vallan alla ja itsenäisessä Suomessa, vaikka emme ole muuttaneet rakkaasta Säämingistä mihinkään.

Ensimmäiset Säämingin historian sata vuotta olimme Venäjän rajapitäjä. Uudenkaupungin rauhassa jäimme Ruotsi-Suomen puolelle, mutta Turun rauhassa jouduimme Venäjän alaisuuteen, kunnes Suomi itsenäistyi. Venäjän läheisyys on vaikuttanut Sääminkiin sotien kautta, mutta tuonut varmasti myös kaupankäyntiä Venäjän suuntaan.

Vaikka tätä pitkää historiaa voimme lukea vain kirjoista, on meillä usealla monia myöhemmän ajan muistoja kotipitäjästämme. Minulle se on Vuosi 1973, jonka vuoden itse muistan erityisen hyvin kirjoittaessani tuona vuonna ylioppilaaksi Savonlinnan tyttölyseosta. Tuon vuoden alusta Sääminki on ollut osa Savonlinnaa. Tärkeät päätökset syntyvät yleensä niukalla äänienemmistöllä. Muistan lukeneeni lehdestä ja kotonani puhuttiin siitä yhdestä äänestä, mikä vei meidät osaksi Savonlinnaa. Siirto on ollut taatusti tunteikas.

Tässäkään siirrossa ei kukaan muuttanut mihinkään. Säämingistä puhuttiin itseasiassa pitäjänä ja Savonlinnasta kaupunkina. Itse olin oppinut pitämään Savonlinnaa paikkana, jossa lapsena käytiin Anglialla körötellen vaateostoksilla ja pankkiasioilla, sitten Savonlinna muuttui koulukaupungiksi ja harrastuspaikaksi.

Minulle Sääminki on piirtynyt sanoiksi, luonto, raikas ilma, pitkät kesät ja aittamajoitus,  kylmät talvet ja hiihtolenkit, juurikaspellot, koulutiet ja oman kylän tapahtumat. Näihin muistoihin sisältyy kaksi tärkeää arvoa: vapaus ja turvallisuus.

Hyvät juhlaan osallistujat. Rakastakaamme omaa kotipitäjäämme edelleen näillä arvoilla. Kiitoksena Sääminki - seuran perustajille muistoksi jo arvoesineeksi muodostunut Kelan 80 vuoden historian standaari. Kelan arvoista yksi on, että arvostamme toisiamme. Sääminkiläisten keskinäinen lupaus on aina ollut tämä sama, jokainen sääminkiläinen on yhtä arvokas.